workinfo

Tips til iværksættere og selvstændige

Forside / Iværksætteri / 5 tips til DIG som iværksætter

5 tips til DIG som iværksætter

Måske har du, lige siden du var barn, drømt om en skønne dag at opfinde noget fantastisk og starte dit eget firma. Eller måske lærte du dig selv, da du var teenager, alt imens du pønsede på at bygge den næste store web ejendom. Eller det kan være, at du i al hemmelighed elsker at tage en risiko, men er bundet af et fast kontor job — og nu har du fået chancen for at starte det firma, du altid har forestillet dig.

Jeg kender dig. Jeg har mødt dig. Jeg ER faktisk dig. Vi er iværksættere.

Som en, der har startet fem firmaer, har jeg lært nogle få ting i årenes løb. Og som andre succesfulde iværksættere, elsker jeg at opmuntre og være mentor for nye firmaer, der er på vej op.

Så her har du mine fem tips til dig — drømmerne, koderne, risikotagerne.

1) Brug din frygt for at fejle til noget positivt

Vi lever i en intens og stadigt skiftende æra. Markederne er faldet med et brag. Job er forsvundet. Industrier er blevet standset og er ved at blive genskabt.

Men hvis du er iværksætter, er dine skæbne i vid udstrækning i dine egne hænder.

Og i den nye økonomi kan du opnå økonomisk uafhængighed på dine egne betingelser. Du har magten til at være så succesrig, måske endda så velhavende, som du ønsker at være. Dette er vigtig indsigt for enhver iværksætter og en drivkraft i mit eget liv. Det er til tider skræmmende at være min egen lykkes smed, især min økonomiske lykke, men det virker også bemyndigende. Brug frygten til at bringe dig selv til nye højder.

2) Invester i dit brand og omdømme

Hvis du er en nystartet eller lille virksomhed, kan det være vanskeligt at se, hvorfor du bør investere i dit brand og omdømme.

Det er dyrt og tidskrævende. Du har ikke til hensigt at konkurrere med de store — endnu. Men hvad med i fremtiden? Du skal holde fremtiden for øje, for når det kommer til stykket er omdømme det eneste, der tæller i forretningsverdenen. Dit brand er symbol for, hvad folk mener om dig.

Ja, du vil gå glip af afdansningsballer og fodboldkampe. Ja, du vil gå glip af tant og fjas med vennerne. Men hvis du ikke holder dig detaljerne for øje — kundeservice, det indtryk, du gør udadtil, hvordan folk opfatter dit firmas image — vil du ikke få succes. Hvorfor? Fordi forretningssucces kommer fra tilbagevendende kunder.

3) Drop perfektionisme

Vi lærer altid vores unger, at de ikke skal være bange for at fejle, og at de bare skal fatte mod og prøve igen. De kan ikke vide alle svarene, før de begynder at lære, og det kan du heller ikke. Så følg selv dit eget råd. Lad være med at være perfektionist, når du begynder på dit iværksætter-eventyr.

4) Prøv igen og igen

Senere, når du er mere veletableret, kan du give efter for perfektionismen, når det gælder dit produkt eller din kundeservice. Men i begyndelsen er det billigere og bedre at prøve, og så prøve igen og igen, til produktet er, som det skal være.

Så gør det igen og igen. Det tager som regel mere end et forsøg at fastslå din niche.

5) Stol på dig selv – løb risikoen!

Tag risikoen og spring ud i det.

Og vær vild med det. Ordet “passion” bruges sommetider lidt overdrevet i forretningssammenhænge, men når det gælder iværksætteri, er der ingen vej uden om. Du skal have passion, når det gælder det, du bygger, for du vil tilbringe det meste af din dag med at arbejde. Sådan er det bare, når du etablerer og ejer din egen forretning. Det er også det, der gør det til en fornøjelse.

Millioner af mennesker har lyttet til Steve Jobs’ foredrag på Stanford Universitet i 2005, og det er der god grund til. Han ramte hovedet på sømme, hvad angår passion: “Du skal finde noget, du er vild med… Dit arbejde vil fylde en stor del af dit liv, og den eneste måde, du rigtig kan blive tilfreds er at arbejde med noget, du mener er alletiders job. Hvis du ikke har fundet det endnu, skal du blive ved med at søge efter det. Lad være med at tage til takke”.

Og det er det vigtigste råd, jeg har til dig. Gør det. Vær vild med det. Lad være med at tage dig til takke. Og hvis du vil se flere tips til iværksætteri, så læs med her.

Louise

Hej, jeg hedder Louise Bjerre og jeg driver hjemmesiden og gør hvad jeg kan for at skrive gode indlæg/indspark og formidle tips og råd til alle der måtte være interesseret. Jeg har valgt at lægge vægt på tips og vejledning til selvstændige, og især iværksættere, da jeg lidt ser mig selv som en, og derfor har en masse erfaring jeg synes jeg kan (og bør) give videre.

Back to top